Архів новин 2022

30.12.2022

Вітаємо доцента кафедри загального землеробства ЦНТУ Віту Резніченко з отриманням подяки, як керівника секції «Агрономія» Малої академії наук учнівської молоді України. Підготовлений нею переможець ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАНУ - Коваленко Сергій, яким одержав відповідний диплом.









20.12.2022

До початку екзаменаційної сесії пройшло останнє осіннє заняття наукового гуртка «Аграник». Тема заняття: «Органічне землеробство», лектор – доцент Галина Кулик. Як відомо, органічне сільське господарство - це форма ведення сільського господарства в рамках якого відбувається свідома мінімізація використання синтетичних добрив, пестицидів, регуляторів росту рослин, тощо. Таким чином, здобувачі вищої освіти першого бакалаврського рівня спеціальності «Агрономія» познайомились із методами органічного землеробства: -відмова від використання пестицидів, штучних добрив, антибіотиків; -застосування тваринних і рослинних відходів як добрив; -використання сівозмін; -застосування біологічних засобів захисту рослин; -використання замкнутого циклу: рослинництво – корм – скотарство – добрива. Творчій підхід викладача та залучення здобувачів до діалогу із практичною взаємодією із середовищем, яке вивчається – цікавий та пізнавальний досвід для усіх!


14.12.2022


Наприкінці листопада, на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбулось засідання наукового гуртка «SMART ЗЕМЛЕРОБ». Викладач Наталія Трикіна провела в лабораторії «Родючості ґрунтів» семінар на тему: «Вивчення структури ґрунту залежно від попередників», Здобувачі вищої освіти із цікавістю слухали викладача та приймали участь у засіданні, на якому роздивились питання щодо вивчення структури ґрунтую. Майбутні агрономи відчули на дотик грудкувату структуру ґрунту, що створює найкращі умови для росту і розвитку рослин. Також бачили на власні очі структурні захворювання ґрунту, до яких призводять вирощування монокультурних рослин, або рослин з коротким періодом вегетації та відсутність у сівозміні структуротворних рослин. Творчій підхід викладача та залучення здобувачів до діалогу із практичною взаємодією із середовищем, яке вивчається – цікавий та пізнавальний досвід для усіх!


29.11.2022

Жовтневе заняття гуртку «Аграрник».
Тема: «Органічне землеробство», лектор – доцент Галина Кулик.
Органічне сільське господарство – це форма ведення господарства в рамках якого відбувається свідома мінімізація використання синтетичних добрив, пестицидів, регуляторів росту рослин, тощо. Принципи органічного землеробства в даний час розглядаються, як основа розвитку галузі в усьому світі.
Так, органічне землеробство повинно підтримувати і покращувати здоров’я ґрунту, рослин, тварин, людей та планети, як єдиного неподільного цілого.
Методи органічного землеробства:
- відмова від використання пестицидів, штучних добрив, антибіотиків;
-застосування тваринних і рослинних відходів як добрив;
- використання сівозмін;
-застосування біологічних засобів захисту рослин;
-використання замкнутого циклу: «рослинництво-корм-скотарство-добрива».
Заняття гуртку проходило в двох умовних вимірах – пізнавальному та практичному. Практичну складову очолила асистент Галина Корнічева. Студенти першого бакалаврського рівня освіти спеціальності «Агрономія» задавали питання та разом із викладачами шукали відповіді. Засідання гуртка пройшло плідно, студенти розширили свій кругозір та стали на сходинку ближче до фахівців нової генерації!
Запрошуємо всіх охочих і надалі брати участь у роботі гуртка «Аграрник»!

#агрономія,#цнту #агрономія,#цнту #агрономія,#цнту

26.11.2022

За ініціативи провідного фахівця методично-організаційного відділу ЦНТУ Тетяни Петленко заступник голови Громадської організації «ЄШ 4.0» Світлана Бондарчук презентувала завідувачу кафедри загального землеробства Миколі Мостіпану навчально-методичний посібник «Інноваційні технології в садівництві, овочівництві та зберіганні плодів. Видання навчально-методичного посібника було започатковано фондом соціальної адаптації для слухачів курсів професійної перепідготовки військовослужбовців, ветеранів та членів їх сімей в рамках проекту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» (NUPASS). Навчальний посібник буде цікавим здобувачам вищої освіти спеціальності «Агрономія», серед яких є також військовослужбовці, ветерани та члени їх сімей.
#агрономія,цнту #агрономія,цнту

17.11.2022

17 листопада 2022 на базі кафедри загального землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету за підтримки Міністерства освіти і науки України була проведена ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні технології агропромислового виробництва».
Відкрив конференцію вітальним словом проректор із наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко. «Саме розвиток аграрного сектору економіки надасть можливість країні подолати труднощі, які є причиною війни в Україні, - сказав Олександр Миколайович.
Також з вітальним словом виступив декан агротехнічного факультету ЦНТУ – Василь Сало. Підтримав важливість розвитку та інновацій в аграрній сфері.
Привітав учасників конференції також декан факультету аграрних технологій та екології ЛНТУ– Руслан Кірчук та завідувач кафедри агрономії – Микола Зінчук. Обидва побажали успіхів учасникам конференції.
Із привітальним словом виступив також заступник директора з наукової роботи ІСГС НААН – Іщенко Віталій. Без світла та з нестабільним інтернетом зміг привітати учасників та побажати плідної співпраці.
Участь у конференції прийняло більше 70 учасників, заслухано багато докладів. Цікаві виступи з Кропивницького, Луцьку, Дніпра, Києва, Полтави та Кам’янець-Подільського.
Побажаємо професорсько-викладацькому складу кафедри і всім учасникам конференції плідної, цікавої та оплачуваної праці. Тримаємось і робимо все можливе для Перемоги!

#агрономія,цнту

03.11.2022

Поки дозволяють погодні умови, студенти кафедри загального землеробства ЦНТУ мають змогу на практиці здобути практичні навички. На лабораторній роботі з дисципліни «Овочівництво» студенти груп АГ 20-1 та АГ 20-2 опановували підготовку ґрунту під овочеві культури, техніку для обробітку ґрунту, мульчування та підготовку до вирощування овочів на гряді. Також студентам викладено матеріал із системи обробітку ґрунту під овочеві культури, вирівнювання та очищення верхнього шару ґрунту від бур’янів. На практиці вони мали змогу прийняти участь у боронуванні та коткуванні.


27.10.2022

Жовтневе засідання наукового гуртка «SMART-Землероб». Відбулось чергове засідання наукового гуртка, тема якої – «Сорт, як фактор підвищення врожайності сільськогосподарських культур». Завідувач кафедри загального землеробства ЦНТУ Микола Мостіпан розповів здобувачам вищої освіти про сортозаміни та сортооновлення, ознайомив їх з основними тенденціями з підходу до вибору насіннєвого матеріалу. Студенти бакалаврату спеціальності «Агрономія» задавали питання та разом із викладачем шукали відповіді. Ланцюг передачі досвіду та знань від досвідчених викладачів до студентів є як вічний вогонь, який весь час треба підтримувати. Засідання гуртка пройшло плідно, студенти розширили свій кругозір та стали на сходинку ближче до фахівців нової генерації!Запрошуємо всіх охочих і надалі брати участь у роботі гуртка «SMART-Землероб»!


21.10.2022

Шановні колеги! Наукова спільното! Запрошуємо Вас прийняти участь в ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні технології агропромислового виробництва».


08.10.2022

Студенти третього курсу кафедри загального землеробства ЦНТУ на практичних роботах здобувають навички майбутньої професії.  Так, на практичній роботі із дисципліни «Плодівництво» студенти групи АГ-20-1 та АГ-20-2 виконували осінню (санітарну) обрізку зерняткових. Видаляли слабкі та засохлі гілки, а місця зрізів обробляли садовим варом.  Старший викладач Микола Ковальов розповідав студентам, що поєднання основних прийомів догляду за яблунями: обприскування, внесення добрив, обробіток ґрунту, регулярний полив, обрізка яблунь сприятиме доброму розвитку рослин та забезпечить високий врожай.


07.10.2022

Сьогодні відбулась традиційна зустріч із учнями НВО «ЛШ ДНЗ «Вікторія-П» та викладачами ЦНТУ.

Професор кафедри сільськогосподарського машинобудування Олексій Васильковський провів учням 11 класу екскурсію університетом. Учні відвідали бібліотеку, спортзал, посиділи у великих аудиторія, відчули дух студентства, присутній там.

Відвідали навчальні аудиторії кафедри сільськогосподарського машинобудування, де прийняли участь у невеличкому експерименті. Як в казці Шарля Перро «Попелюшка», зла мачуха змішала крупи та не пустила Попелюшку на бал. Змішавши крупи, учні повинні були їх відібрати одну від іншої, але є на кафедрі спеціальні машини, які замість доброї феї розділили крупи за розмірами.

Також, учні відвідали кафедру загального землеробства, де, зігрівшись чаєм, слухали розповідь доцента кафедри Лариси Сало про стажування студентів за кордоном, а саме у Франції. Пані Лариса захопливо розповідала про знайомство із культурою Франції та її традиціями, про стажування студентів та викладачів. Також учням було показано нову хімічну лабораторію кафедри.

Сподіваємось на нові цікаві зустрічі! 


05.10.2022

На кафедрі загального землеробства ЦНТУ створено науковий гурток «SMART ЗЕМЛЕРОБ». Метою створення науково гуртка є поглиблене вивчення навчального матеріалу та використання набутих знань і навичок в навчальному процесі. Перша зустріч із здобувачами вищої освіти відбулась сьогодні. Вступне засідання відбулось в невимушеній та дружній атмосфері., студенти ознайомились з положенням про науковий гурток, обговорили план роботи та вибрали старосту Катерину Колодєєву. Побажаємо студентам успіхів у навчанні, творчої наснаги та приємних вражень!!!

02.10.2022

Шановні колеги!
Вітаємо Вас із професійним світом!

30.09.2022

В рамках розширення співпраці між Інститут сільського господарства Степу НААН та Центральноукраїнським національним технічним університетом оновлено договір про творче та наукове співробітництво.
Директор ІСГС Ігор СЕМЕНЯКА та завідувач кафедри загального землеробства ЦНТУ професор Микола МОСТІПАН підписали договір, який сприятиме спільному розвитку наукового та інноваційного потенціалу.
Традиційне співробітництво науковців ІСГС та викладачами кафедри продовжать спільні науково-дослідні проекти та розробки, проведення науково-практичних семінарів та круглих столів.

26.09.2022

26.09.2022 року на кафедрі загального землеробства відбулась лекція за участю топ-менеджера Торговий Дім «Агрокультура» кандидата сільськогосподарських наук Ольги Андрєйченко. Тема лекції: «Особливості живлення рослин озимих культур в осінній період». Зустріч з провідними фахівцями та спеціалістами Торгового Дому стала можливою завдяки підписаному раніше договору по наукову та творчу співпрацю між ТД «Агрокультура» та ЦНТУ.


21.09.2022

Сьогодні підписано угоду про творче співробітництво між Центральноукраїнським національним технічним університетом та Українським інститутом експертизи сортів рослин.
Директор УІЕСР Сергій МЕЛЬНИК та ректор ЦНТУ Володимир КРОПІВНИЙ за участі викладачів кафедри загального землеробства підписали дану угоду та мають наміри у співробітництві і розширенні традиційних наукових зв’язків, сприянню підвищення рівня наукових досліджень у галузі генетики, селекції та насінництва сільськогосподарських культур та сортовивчення.
Угода передбачає виконання спільних наукових проектів, видання науково-методичних матеріалів, публікація наукових досліджень у наукових фахових виданнях України та закордонних наукових виданнях.


19.09.2022


Запрошуємо на підготовчі курси для вступу на спеціальність 201 "Агрономія". Освіта - ваш добробут в майбутньому!

15.09.2022

Директорка Департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської обласної військової адміністрації Валерія Фурманова, завідувач кафедри загального землеробства професор Микола Мостіпан та Гарант ОПП «Агрономія» першого (бакалаврського) рівня доцент Ольга Андрієнко прийняли участь у обговоренні освітньо-професійної програми «Агрономія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 201 Агрономія.
Бесіда вийшла досить конструктивною та плідною. ОПП 201 Агрономія першого (бакалаврського) рівня вищої освіти є результатом роботи науково-педагогічного колективу кафедри загального землеробства ЦНТУ. ОПП не тільки відповідає Стандарту вищої освіти України про підготовку фахівців першого рівня вищої освіти із спеціальності 201 Агрономія, а і враховує потреби аграрного виробництва Центральної України з урахуванням кліматичних змін.
Співпраця із обласним керівництвом, науковими працівниками області та представниками аграрного бізнесу регіону сприятиме формуванню кадрового потенціалу Кіровоградської області та розвиткові галузі сільського господарства в ній.

15.09.2022

Сьогодні магістранти кафедри загального землеробства ЦНТУ ОПП «Агрономія» відвідали та прослухали лекцію та практичне заняття з дисципліни «Світові агротехнології», які провели старший викладач Назар Умрихін та викладач Наталія Трикіна. Розуміння того, що кожна конкретна технологія є цілісною, чітко визначеною та науково-обґрунтованою системою приходить на практиці.


14.09.2022















Завідувач кафедри загального землеробства ЦНТУ професор Микола Мостіпан та директор ТОВ «Торговий дім «Агрокультура» Сергій Поляков підписали договір по наукову та творчу співпрацю.




12.09.2022

Цьогоріч перше вересня для першокурсників кафедри ЦНТУ в зв’язку із воєнним станом «затрималось» на 11 днів. Студентів привітали з початком навчального року декан агротехнічного факультету Василь Сало та завідувач кафедри Микола Мостіпан. Студенти пройшли інструктаж із техніки безпеки, заповнили анкети та приступили до навчання. Побажаємо їм мирного неба, міцного здоров’я та наснаги до навчання!



08.09.2022


Сьогодні викладачі та студенти кафедри загального землеробства ЦНТУ прийняли участь у науково-практичному семінарі «Міжнародний день поля «Особливості вирощування зернових, зернобобових і технічних культур за умови різкоконтинентального клімату», що проводився в Інституті сільського господарства Степу.


01.09.2022


29.08.2022

Сьогодні, 29 серпня абітурієнти 2022 року, що вступають до закладів вищої освіти на денну форму навчання для здобуття ступеня бакалавра на базі повної загальної середньої освіти, почали отримувати у своїх електронних кабінетах рекомендації щодо зарахування на бюджетні місця. Виконати вимоги по вступних документах потрібно до 2 вересня 2022 року, зарахування на бюджет відбудеться 5 вересня.

Як повідомлялось раніше, з 23 по 29 серпня автоматично формувались рейтингові списки всіх абітурієнтів за всіма спеціальностями, які подавали документи про вступ за результатами національного мультимедійного тесту чи зовнішнього незалежного оцінювання за попередні роки, творчих конкурсів тощо.

Тепер вступники отримують повідомлення про отримання (чи не отримання) ними права навчатися на бюджетній формі. Інформація про це надходить до електронного кабінету вступника. Якщо абітурієнт отримує рекомендацію на навчання за кошти державного бюджету, його заява отримує статус «Рекомендовано до зарахування».

Також ознайомитись з рекомендаціями абітурієнти можуть на сайті ЄДЕБО (https://vstup.edbo.gov.ua/) або на сайті інформаційної системи «Вступ.ОСВІТА.UA» (https://vstup.osvita.ua/).

Докладніше


24.08.2022



З днем Незалежності, наша Країно!

Мріємо, віримо, боремся!

Воюємо, працюємо, допомагаємо!

СЛАВА УКРАЇНІ!





20.07.2022

Студенти та викладачі технічного Кропивницького університету вирішили долучитися до очищення річки Інгулу. Вони, повідомляє сайт kropyvnytskyi.name, виготовили понад 2000 ЕМ-колобків.  


14.07.2022

14 липня 2022 року студенти агротехнічного факультету ЦНТУ, разом з старшим викладачем кафедри загального землеробства Ковальовим М.М. і представниками ТОВ "ЕМ Україна" виготовляли ЕМ-колобки на території лабораторії камеральних досліджень кафедри загального землеробства. Як відомо, застосування мікробіологічних препаратів в різних галузях є неодмінним здобутком впровадження екологічних технологій. ТОВ "ЕМ Україна" є єдиним ліцензованим представником на території України EMBRO Японії. Марка ЕМ являє собою лінійку мікробіологічних продуктів, які використовуються більше ніж в 100 країнах світу в багатьох галузях, включаючи землеробство, тваринництво, екологію та побут. Співпраця науковців кафедри загального землеробства з ТОВ ЕМ Україна налічує досить тривалий період. Під керівництвом науковців кафедри загального землеробства були досліджені вплив ЕМ препаратів при вирощуванні грибів, а також овочів та ягід відкритого та захищеного ґрунту та інші дослідження.

агрономія агрономія агрономія агрономія

13.04.2022

Студенти третього курсу кафедри загального землеробства ЦНТУ в умовах воєнного стану продовжують навчання. Лекційні заняття проходять дистанційно. Практичні також, за винятком тих, які можливо провести в лабораторіях дотримуючись правил безпеки.Сьогодні груп АГ-19, АГ-20СК садили полуницю – так проходила лабораторна робота з «Плодівництва». Лабораторна робота має і практичний досвід в роботі теплиці. Висаджено полуницю сортів Альба, Амі, Ельсанта, Фейз. Після висадження, було внесені коренестимулюючі препарати на основі індоліл-3-масляної кислоти. Також студенти вивчили техніку посадки сортів за різним терміном дозрівання, схеми посадки в умовах захищеного ґрунту. Заняття проводив старший викладач кафедри загального землеробства - Микола Ковальов. Дивіться також


11.03.2022

Канікули завершуються. З понеділка, 14 березня, в Центральноукраїнському національному технічному університеті відновлюється освітній процес. Відповідно до наказу ректора, навчання здійснюватиметься з використанням технологій дистанційного навчання (розклад занять наступного тижня – за знаменником).


20.01.2022

ЗНО-2022: які предмети обирати та як підготуватися до тестування?

Вже 1 лютого в Україні починається реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання, сертифікати якого необхідні для вступу до будь-якого закладу вищої освіти нашої країни. Центр довузівської підготовки Центральноукраїнського національного технічного університету нагадує про важливість правильного підбору співвідношення «спеціальність/сертифікат ЗНО» та пропонує записатися на курси підготовки до ЗНО. Цього року реєстрація на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання триватиме з 1 лютого по 9 березня. Випускники 11-х класів загальноосвітніх шкіл будуть зареєстровані автоматично, а от випускникам шкіл минулих років, випускникам коледжів, технікумів, професійно-технічних закладів освіти потрібно буде реєструватись самостійно. Реєстрація на ЗНО – це перше питання, з яким вам допоможуть співробітники Центру довузівської підготовки ЦНТУ (кабінет 111, перший поверх головного корпусу університету).Докладніше


13.01.2022

Науково-педагогічні працівники кафедри на підвищенні кваліфікації

13 січня 2022р. науково-педагогічні працівники кафедри загального землеробства Мостіпан М.І. та Малаховська В.О. взяли участь у вебінарі “Аналіз грантової підтримки та ефективності співпраці в Web of Science та InCites. Серія «Clarivate науковцям»”. На вебінарі з’ясовували як знайти і аналізувати здобутки інших установ, визначати лідерів та знаходити їхні контакти, аналізувати співпраці своєї організації, з якими установами і чому вони більш ефективні, визначати фонди, що фінансували аналогічні дослідження, які теми підтримувалися певною грантовою агенцією, у кого зі співвітчизників були такі ж гранти та, як підсумок, відповіді на запитання


03.01.2022

Консультаційно-реєстраційний пункт ЗНО в ЦНТУ

В Центральноукраїнському національному технічному університеті працює консультаційно-реєстраційний пункт, де випускникам шкіл допомагають оформити документи для реєстрації на ЗНО.Таких пунктів на всю область лише три: в Олександрії, у Голованівську та у Кропивницькому. Про роботу консультаційно-реєстраційного пункту в ЦНТУ розповідається в сюжеті обласного телеканалу UA: Кропивницький. Докладніше

© 2024 KNTU