Архів новин 2023

30.12.2023

27 грудня 2023 року у вестибюлі університету Ректор ЦНТУ Володимир Кропівний привітав колектив із Різдвом та Новим роком!
Ялинку – окрасу Свята, прикрашено замість звичайної блискучої мішури, стрічками спанбонду. Ми не забуваємо, що війна триває... Приємно відзначити, що у першому університетському студентському конкурсі відеороликів «Все буде Україна», в якому взяли участь здобувачі освіти усіх чотирьох факультетів університету, прийняло участь дві команди агротехнічного факультету.
Один ролик, який взяв участь у конкурсі, знято студентами кафедри загального землеробства ЦНТУ другого і четвертого курсів, яких організовано Владиславом Довганем та Костянтином Колесником.
Другий ролик, який йшов поза конкурсом, зняли студенти-агрономи першого курсу, яких організувала Марія Васильковська. Побажаємо нашим студентам успіхів в навчанні, легкої сесії та Переможного нового року!

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

15.12.2023

#агрономія,  #цнту







Шановні колеги!
Щиро вітаємо Вас із отриманням Сертифіката про акредитацію освітньої програми ОПП Агрономія другого (магістерського) рівня!





08.12.2023

Минулого тижня викладачі кафедри загального землеробства прийняли участь у конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?» присвяченої проблемі деградації ґрунтів і шляхів їх відновлення в Україні. Фокус обговорення 2023 року – відродження ґрунтів під час війни: нові дослідження та практичні рекомендації для агросектору.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

08.12.2023

До Всесвітнього Дня Волонтера на кафедру загального землеробства завітав представник ГО «БФ Мачок» Олексій Васильковський, який вручив подяки від Обласної військової адміністрації та Фонду «Мачок».
Не забуваймо допомагати нашим Захисникам. Поки вони захищають нас там, ми можемо працювати тут.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

06.12.2023

05 грудня 2023 року викладачі кафедри загального землеробства ЦНТУ прийняли участь у Міжнародній науково-практичній конференції присвяченій Всесвітньому Дню Ґрунту 2023 - «Ґрунтовий покрив України в умовах воєнних дій: стан, виклики, заходи з відновлення».
Конференцію організовано в рамках грантового проєкту Національного фонду досліджень України «Оцінювання впливу збройної агресії на стан чорноземів і розроблення заходів для прискореного відновлення родючості ґрунтів у контексті забезпечення продовольчої безпеки».

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

05.12.2023

Цього тижня викладачі кафедри загального землеробства прийняли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Моніторинг ґрунтів: пріоритети досліджень для сприяння відновленню України» присвячено Всесвітньому дню ґрунтів (World Soil Day), організатором якої є державна установа «Інститут охорони ґрунтів України».

#агрономія,  #цнту

01.12.2023

1 грудня 2023 р. студенти та викладачі кафедри загального землеробства ЦНТУ прийняли участь у щорічному закритому он-лайн семінарі для дистриб’юторів компанії Євросем.
На зустрічі спікери розповідали про новинки компанії, сучасні проблеми при вирощуванні соняшника, нові гібриди, хвороби, удобрення та багато іншого.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту


29.11.2023

Сьогодні на засіданні Вченої Ради ЦНТУ старший викладач кафедри загального землеробства Микола Ковальов отримав атестат доцента. Щиро вітаємо колегу! Бажаємо нових звершень та високих досягнень, щастя, любові, достатку та успіху. Переможного миру!

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

23.11.2023

Минулого тижня на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбулось чергове засідання наукового гуртка «Аграрник». Листопадове засідання було присвячено «Мікроклональне розмноження рослин». Мікроклональне розмноження рослин – це метод вегетативного розмноження рослин, що дозволяє отримати генетично однорідний, позбавлений вірусів посадковий матеріал для ягідників, садів, декоративних та інших рослин. Здобувачі першого (бакалаврського) рівня освіти ОПП «Агрономія» мали змогу самі прийняти участь селекційному процесі. Заняття проведено доценткою Тамарою Шепіловою та асистенткою Галиною Корнічевою.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

21.11.2023

17 листопада 2023 року на кафедрі загального землеробства ЦНТУ проведено практичне заняття із дисципліни «Плодівництво». Здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти груп АГ 21-1, АГ 21-2 та АГ 22мб проводили щеплення плодових дерев. Тема заняття, яке проводив доцент Микола Ковальов – «Вегетативне розмноження плодових рослин».
Щеплення — це технологічний прийом, який складається з пересадки частини однієї рослини на іншу з метою зрощування в єдиний організм. Студенти проводили щеплення в бічний заріз сплячою брунькою яблуні сорту Фуджі на середньорослу ММ-106 та напівкарликову 54-118 підщепи. Заняття відбувалось в науковій лабораторії «Гідропонного вирощування овочів в купольній теплиці».

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

19.11.2023
#агрономія,  #цнту

19.11.2023

Надзвичайно цікавому та актуальному питанню було присвячене жовтневе засідання студентського наукового гуртка SMART ЗЕМЛЕРОБ.
Тема засідання: «Застосування дронів у аграрному виробництві». Провели засідання доцент кафедри загального землеробства Катерина Васильковська та здобувач третього курсу Іван Андрієнко.
Здобувачі познайомилися з функціями та можливостями агродронів, які можуть не тільки робити моніторинг посівів, а й займатися обприскуванням посівів та навіть вносити трихограми.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

17.11.2023

15.11.2023 року на базі помологічного саду кафедри загального землеробства в рамках творчої співпраці між ЦНТУ та КАФК відбулося практичне заняття для здобувачів групи М-224 зі спеціальності 208 «Агроінженерія».
Практичне заняття проведено доцентом Миколою Ковальовим та викладачем Дарією Михайловою. Тема практичного заняття: «Ознайомлення з основними способами щеплення плодових культур». Під час практичного заняття здобувачі ознайомилися з практичними засадами проведення техніки окулірування та копулювання за допомогою секатора і ножів для щеплень. Щеплення яблуні проводили на підщепи: середньорослої ММ-106 та напівкарликової 54-118 за допомогою вічка сорту Фуджі.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

15.11.2023

Минулого тижня у здобувачів третього курсу спеціальності «Агрономія» відбулося практичне заняття із дисципліни «Землеробство» на тему «Розробка системи мінімального обробітку в сівозмінах України», що проходило в компанії «Агроресурс». Заняття проведено доцентом кафедри загального землеробства ЦНТУ Галиною Кулик та керівником відділу маркетингу ТОВ «Агроресурс» Іриною Коневець.
Метою заняття було ознайомлення із заходами, які виконуються при проведенні мінімального обробітку ґрунту в сівозмінах. Здобувачі ознайомилися з перевагами застосування мінімального обробітку ґрунту, вивчили як зміна клімату вплинула на традиційну систему обробітку ґрунту, як запобігти розвитку ерозійних процесів.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

06.11.2023

Сьогодні 9.11.2023 р. відбулося відкриття XІV Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми конструювання, виробництва та експлуатації сільськогосподарської техніки». Після пленарного засідання розпочалася робота у секціях. Робота секції "Агрономія" пройшла на кафедрі загального землеробства ЦНТУ.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

06.11.2023

Сьогодні на кафедрі загального землеробства ЦНТУ в рамках засідання наукового гуртка "Smart Agronomic" відбулась лекція керівника південного регіону фірми BASF - Сергія Шевчика на тему: " BASF - we create chemistry".

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

28.10.2023

На кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбувся захист звітів з практики з агрономії здобувачів четвертого курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти.
Практика проходила у провідних господарствах Кіровоградської області та наукових установах.
Комісія розглянула подані до захисту звіти, вислухала доповіді здобувачів, і порадившись, виставила оцінки.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

25.10.2023

#агрономія,  #цнту









З болем повідомляємо про загибель Олега Коріненка.
Олег із 1992 по 1997 рік навчався у Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування на спеціальності «Агрономія».
Кафедра загального землеробства ЦНТУ висловлює щирі співчуття рідним та близьким Олега Коріненка.
Вічна пам'ять воїну-Герою!


24.10.2023

Їм точно не буде соромно після нашої Перемоги!
Щира вдячність студентам іншого та третього курсу кафедри загального землеробства ЦНТУ за підтримку!!!
Студенти гр. АГ-22-1 та АГ21-1 АГ-22-2 долучилися до плетіння сіток для наших захисників!
Друзі, організовуємось! Година-півтора після зайняття, один-два рази на тиждень і дуже швидко наші захисники на фронті будуть повністю приховані від очей варварів.
Щодня Вас чекають у 8 школі Кропивницького! Координатор: Світлана Величко (0990381861).

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту
#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

23.10.2023

Запрошуємо якісно підготуватися до ЗНО (НМТ) та отримати додаткові бали під час вступу до Центральноукраїнського національного технічного університету!

#агрономія,  #цнту

20.10.2023

Їм точно не буде соромно після нашої Перемоги!
Щира вдячність студентам першого курсу кафедри загального землеробства ЦНТУ за підтримку!!!
Студенти гр. АГ-23 на чолі із куратором Валентиною Малаховською долучилися до плетіння сіток для наших захисників!
Друзі, організовуємось! Година-півтора після зайняття, один-два рази на тиждень і дуже швидко наші захисники на фронті будуть повністю приховані від очей варварів.
Щодня Вас чекають у 8 школі Кропивницького! Координатор: Світлана Величко: 0990381861.


#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту


09.10.2023

Увага!


Освітня програма 201 "Агрономія" проходить акредитацію. Просимо всіх бажаючих приєднались до зустрічі з експертною групою о 15.00 годині 13.10.2023.р.
Відкрита зустріч з експертами:

ID 4750 Центральноукраїнський національний технічний університет, ОП "Агрономія"
Час: 13 жовтня, 2023 15:00 Київ
Підключитися до конференції:
https://us02web.zoom.us/j/88373262302?pwd=ZGNBZVFlTXljamZhR2Vzck1SS3pvQT09
Ідентифікатор конференції: 883 7326 2302
Пароль: 2023

Дякуємо за співпрацю!


05.10.2023

Сьогодні в рамках засідання наукового кружку «Smart Agronomic» директор Інституту сільського господарства Степу НААН України Ігор Семеняка для здобувачів спеціальності «Агрономія» прочитавши лекцію на тему: «Оптимізація біоадаптивних ресурсозбережних елементів технології вирощування кукурудзи в умовах Північного Степу України».

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту


30.09.2023

29 вересня 2023 року на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбулося перше засідання студентського наукового гуртка SMART ЗЕМЛЕРОБ у 2023-2024 н.р. На розгляд гуртківців керівником наукового гуртка Галиною Кулик було запропоновано план роботи на осінній семестр.
Тема засідання – «Біодинамічне землеробство: суть та розвиток в Україні». Було визначено можливості застосування біодинамічного землеробства в Україні, філософської основи господарювання та агрономічні заходи в біодинамічному землеробстві
 #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту


30.09.2023


27.09.2023

Сьогодні у «Центральноукраїнському науковому ліцеї-інтернаті Кіровоградської обласної ради» відбулося традиційне до Дня працівників освіти України вшанування педагогічних працівників Кіровоградщини. Серед нагороджених є представники Центральноукраїнського національного технічного університету, в тому числі і представниця кафедри загального землеробства.
За підготовку двох переможців конкурсу Малої академії наук премією Кіровоградської обласної ради та обласної державної адміністрації відзначено доцента кафедри загального землеробства Віту Резніченко.
Від щирого серця вітаємо колегу із заслуженою відзнакою!

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

23.09.2023

Минулого тижня представники управління фітосанітарної безпеки головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Світлана Клещова та Марина Мезенцева прочитали для здобувачів другого (магістрського) рівня освіти спеціальності «Агрономія» лекцію з «Інтегрованого захисту рослин».

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

19.09.2023

Цього тижня представники управління фітосанітарної безпеки головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Світлана Клещова та Марина Мезенцева прочитали для здобувачів першого (бакалаврського) рівня освіти спеціальності Агрономія лекцію з ентомології.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

14.09.2023

Цього тижня з метою активізації інформування здобувачів з питань академічної доброчесності проведено тренінг здобувачів ОПП «Агрономія» вступу 2023 року з залученням експерта з академічної доброчесності українсько-польської фундації “Інститут міжнародної академічної та наукової співпраці” (HASC).

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

06.09.2023

Цього тижня на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбулися презентації дисциплін вільного вибору для здобувачів іншого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 201 Агрономія. Викладачі у вигляді презентацій ознайомили здобувачів із метою, завданнями, компетентностями, знаннями та вміннями, які вони здобудуть після вивчення дисциплін. Сподіваємось, майбутні магістри з Агрономії зможуть вибрати із запропонованого переліку саме ті дисципліни, які є найбільш перспективними

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

04.09.2023

Цьогоріч перше вересня для першокурсників ЦНТУ у зв'язку із воєнним станом відбулося 4.09.2023 року. Студентів агротехнічного факультету привітали з початком навчального року декан агротехнічного факультету Василь Сало та завідувач кафедри Микола Мостіпан. Студенти пройшли інструктаж із техніки безпеки, заповнили анкети та приступили до навчання. Побажаємо їм мирного неба, міцного здоров'я та сил до навчання!


04.09.2023

#агрономія,  #цнту









З болем повідомляємо про загибель Павла Пророкова.
Павло із 2005 по 2010 рік навчався у Кіровоградському національному технічному університеті на спеціальності «Агрономія».
Кафедра загального землеробства ЦНТУ висловлює співчуття рідним та близьким Павла Пророкова.
Вічна пам'ять воину-Герою!


28.08.2023

alt=





Здобувачі вищої освіти першого та другого освітнього рівня спеціальності 201 «Агрономія» взяли участь у Міжнародному студентському професійному творчому конкурсі «Аграрні науки та продовольство», напрямок «Агрономія», другий тур якого проходив 18 травня 2023 р. в Миколаївському національному аграрному університеті. Міжнародний студентський професійний творчий конкурс «Аграрні науки та продовольство» проводиться з метою інтеграції України у світовий освітній простір, розширення міжнародних зв’язків, виявлення та підтримки найбільш талановитих студентів, формування творчого покоління науково активної молоді в аграрній науці, конкурентоспроможної на міжнародному ринку праці. Робота здобувача другого (магістерського) рівня освіти – Олександра Довгополий О. на тему: «Вирощування томату методом агрегатопоніки в DWC модулях» (керівник: проф. Микола Мостіпан) зайняла призове ІІІ місце. Вітання здобувачеві та його науковому керівникові! Успіхів, наснаги, творчих злетів!


23.08.2023

#агрономія,  #цнту





Із сумом повідомляємо, що пішов у засвіти доктор біологічних наук, професор кафедри загального землеробства ЦНТУ Федір Топольний. Передчасна смерть забрала видатного вченого, ґрунтознавця, голову Кропивницького відділення Українського товариства ґрунтознавців та агрохіміків, члена секції біологічних наук Придніпровського наукового центру НАН і МОН України.
Федор Пилипович більше 20 років присвятив кафедрі загального землеробства ЦНТУ. Студенти, магістранти, аспіранти та викладацький склад кафедри глибоко сумують з приводу смерті професора.
Колектив кафедри загального землеробства висловлює щирі співчуття рідним та близьким Федора Пилиповича, дружині, доньці, сину та онукам.

Прощання відбудеться 25 серпня о 9 годині за адресою: вулиця Джерельна, 79.


29.06.2023

27 червня та 29 червня 2023 року на кафедрі загального землеробства ЦНТУ проходила державна підсумкова атестація здобувачів першого (бакалаврського) рівня освіти. Вітаємо бакалаврів із закінченням навчання! Бажаємо нових звершень, наснаги та щасливої ​​долі!


23.06.2023

Сьогодні випускники вищої освіти та викладачі кафедри загальносільгоспу взяли участь у Міжнародному дні поля «Науково-інноваційні здобутки та конкурентоспроможність ранніх зернових в умовах ЦА України», проведеному Інститутом сільського господарства НААН України.
Викладачі та студенти ознайомилися з агротехнологічними та вибірковими дослідженнями МДС НААН та переглянули науково-інноваційне звалище сортів та гібридів сільськогосподарських культур.


22.06.2023

У здобувачів першого (бакалаврського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ триває практика, яка завершує 2022/2023 навчальний рік.
Студенти груп АГ-20-1 та АГ-20-2 проходять навчальну агрономічну практику на кафедрі загального землеробства. Доцент Ольга Андрієнко із студентами та запрошений спеціаліст компанії FMC Володимир Курцев провели практичний комплекс із ентомології.
В пошуках ушкоджень, шкідливих організмів та корисної ентомофауни було обстежено дослідне поле та поломогічний сад кафедри загального землеробства, а також поля Інституту Степу сільського господарства НААН України.


16.06.2023

Обговорення освітньо-професійних програм "Агрономія" першого та другого освітнього рівня відбулось на платформі ГО "Академія прикладних наук".
Вдячні колегам з Інституту сільського господарства Степу НААН України, Луцького національного технічного університету, Миколаївського національного аграрного університету і Інституту механіки та автоматики агропромислового виробництва НААН України, які доєдналися та взяли участь у аналізі і обговоренні освітніх програм.
Було цікаво, корисно та продуктивно!


15.06.2023

З болем повідомляємо про загибель Сергія Кощавського.
Сергій із 2016 по 2021 рік навчався в Центральноукраїнському національному технічному університеті на спеціальності «Агрономія».
Кафедра загального землеробства ЦНТУ висловлює співчуття рідним та близьким Сергія Кощавського. Вічна пам'ять воїну-Герою!


12.06.2023

У здобувачів першого (бакалаврського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ почалась практика, яка завершує 2022/2023 навчальний рік. Студенти груп АГ-21-1 та АГ-21-2 проходять навчальну технологічну практику з ґрунтознавства на кафедрі загального землеробства. Старший викладач Микола Ковальов працює із студентами на дослідній ділянці дослідного поля ЦНТУ. Студенти займались вивченням гранулометричного складу чорнозему звичайного малогумусного важкосуглинкового карбонатного методом ріжучого кільця, а також мали змогу оцінити фізичні та фізико-хімічні властивості ґрунту.


11.06.2023

У здобувачів першого (бакалаврського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ почалась практика, яка завершує 2022/2023 навчальний рік. Доцент Лариса Сало разом із студентами груп АГ-20-1 та АГ-20-2 на практичному циклі зі агрохімії приготували розчин 0,01% концентрації з маточного розчину мікродобрива Актив Харвест Олійні для некореневої обробки вегетуючих рослин соняшника.


08.06.2023

http://www.kntu.kr.ua/?view=article&id=1042

Фотоальбом практичних занять з дисципліни «Овочівництво» можна переглянути на сторінці ЦНТУ в мережі Facebook.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про практичні зайняття дисципліни «Плодівництво» кафедри загального землеробства ЦНТУ.

#ЦНТУ #агрономія #практика
06.06.2023

Доцент кафедри загального землеробства ЦНТУ Віта Резніченко підготувала двох преможців Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН України у 2023 році: Це Софія Писаренко секція «Агрономія» (Тема проєкту: УРОЖАЙНІСТЬ СОНЯШНИКУ ЗАЛЕЖНО ВІД ЗАСТОСУВАННЯ ПОЗАКОРЕНЕВИХ ПІДЖИВЛЕНЬ В УМОВАХ СЕЛА ГЛОДОСИ НОВОУКРАЇНСЬКОГО РАЙОНУ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ) та Максим Туртуріка секція «Лісознавство» (Тема проєкту: ВПРОВАДЖЕННЯ ЗАХОДІВ ОЗЕЛЕНЕННЯ ЗА РАХУНОК ASER PLATANOIDES GLOBOSUM НА ШТАМБІ ЗА РІЗНИХ ВАРІАНТІВ ВИРОЩУВАННЯ ПІДЩЕПИ). Вітаємо переможців, їх батьків та наукових керівників із перемогою!


06.06.2023

У здобувачів першого (бакалаврського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ почалась практика, яка завершує 2022/2023 навчальний рік. Студенти груп АГ-22-1 та АГ-22-2 проходять навчальну практику на кафедрі загального землеробства. Викладач Наталія Трикіна працює із студентами на дослідній ділянці біля кафедри та дослідному полі ЦНТУ.

#агрономія,  #цнту

#агрономія,  #цнту

#агрономія,  #цнту

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту


02.06.2023

У здобувачів другого (магістерського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ зараз проходить наукова практика, яка завершує 2022/2023 навчальний рік. Студенти груп АГ-22-М-1 та АГ-22-М-2 проходять практику в господарствах та наукових установах. Інститут сільського господарства Степу – одна із баз наукової практики для частини студентів.

#агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту

30.05.2023

Вчора на засіданні Вченої ради ЦНТУ ректором Володимиром Кропівним вручено нагороди за наукові, професійні, навчальні та спортивні досягнення.
Здобувачі вищої освіти, що навчаються на кафедрі загального землеробства, отримали грамоти переможців та призерів змагань з легкої атлетики обласної Універсіади серед студентів закладів вищої освіти в 2022-2023 навчальному році – Сергій Грицюк (тренер – Володимир Савченко).
А грамоти призерів змагань з футзалу обласної Універсіади серед студентів закладів вищої освіти в 2022-2023 навчальному році отримали здобувачі Сергій Тонконоженко та Кирило Ткач (тренер – Вікторія Махно).
Вітаємо наших студентів із спортивними досягненнями!!!


18.05.2023

Генетичний код нації - вишиванка.
До Свята вбрались у вишиванки викладачі агротехнічного факультету ЦНТУ.


30.05.2023

Цього тижня наставники груп здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ проводять збори щодо проведення практик. Так, доцент Катерина Васильковська та викладач Наталя Трикіна розповіли студентам групи АГ-22-1 про особливості навчальної практики.


13.05.2023

Пишаємось своїми студентами - Анастасія Біжан, Катерина Колодеєва, Сергій Грицюк та Дмитро Возіян!!!!!


30.05.2023

На минулій неділі на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбулося травневе засідання гуртку «SMART ЗЕМЛЕРОБ», яке провела старший викладач Євгенія Щербина. Здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня визначали дефіцит мікро-макро- елементів у рослинах за допомогою портативного фотометра Агровектор.


10.05.2023

Минулого тижня на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбувся захист курсових робіт. Здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти третього курсу захищали курсову роботу із дисципліни «Еколого-адаптивні системи застосування добрив».


10.05.2023

Минулого тижня на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбувся захист курсових робіт. Здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти другого курсу захищали курсову роботу із дисципліни «Ґрунтознавство з основами геології».


28.04.2023

Цього тижня наставники груп здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ проводять збори щодо проведення практик. Так, доцент Галина Кулик та асистент Галина Корнічева розповіли студентам третього курсу про особливості навчальної агрономічної практики.


28.04.2023

Цього тижня наставники груп здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ проводять збори щодо проведення практик. Так, доцент Ольга Андрієнко розповіла групі АГ-21-1 про особливості навчальної технологічної практики.


28.04.2023

#агрономія,  #цнту






Цього тижня наставники груп здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ проводять збори щодо проведення практик. Так, старший викладач Микола Ковальов розповів групі АГ-22-2 про особливості навчальної практики.


27.04.2023

#агрономія,  #цнту

Сьогодні здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності «Агрономія» із старшим викладачем Євгенією Щербиною відвідали із екскурсією Світлану Луньову. Світлана, разом із чоловіком Олександром, який зараз служить у лавах ЗСУ, на своїй садибі зібрали найбільшу колекцію плодових в Україні. Світлана познайомила студентів другого курсу із такими екзотичними рослинами як: лимонник, айва японська, актинидія, хурма, інжир, ірга, жимолость, ожина та багато інших, розповіла технологію посадки та догляду за трояндами.
Олександр відповів на запитання студентів по догляду за кісточковими.
Після цікавих розповідей студентів чекали смаколики - пастила та зефір власного виробництва і запашний чай.
Сторінка в ФБ


26.04.2023

Здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти четвертого курсу спеціальності «Агрономія» кафедри загального землеробства ЦНТУ проходять зараз організаційно-технологічну практику в господарствах.


25.04.2023

#агрономія,  #цнту







Увага абітурієнтів!
Реєстрація на національний мультипредметний тест завершується!


25.04.2023

#агрономія,  #цнту









Увага випускникам першого (бакалаврського) рівня освіти!
Невдовзі розпочнеться реєстрація на вступні іспити до магістратури!


22.04.2023

У п'ятницю викладачі та здобувачі вищої освіти кафедри загального землеробства взяли участь у продовженні «Дня відкритих дверей» 2023 року, що щорічно проводиться у Центральноукраїнському національному технічному університеті.
На захід завітали випускники шкіл міста та області, їх вчителі та батьки.


21.04.2023

Тиждень що минає виявся насиченим та продуктивним. Здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності «Агрономія» відвідали з екскурсією тепличне господарство.
Студенти іншого курсу кафедри загального землеробства ЦНТУ побачили промислове вирощування суниці садової із застосуванням системи ін'єкційного крапельного зрошення в умовах плівкової теплиці.


20.04.2023

Сьогодні до «Дня науки 2023», що проходить в Центральноукраїнському національному університеті викладачі та здобувачі вищої освіти прийняли участь у щорічній конференцій до цього заходу. На кафедрі загального землеробства ЦНТУ проведено засідання секцій LVІІ науково-технічної конференції здобувачів вищої освіти та засідання секцій LІV науково-технічної конференції викладачів, аспірантів та співробітників. Очний режим проведення передбачав особисте спілкування, якого так не вистачає під час конференцій, що відбуваються онлайн. Тому цього року було багато запитань і також багато відповідей.


20.04.2023

Сьогодні викладачі та здобувачі вищої освіти кафедри загального землеробства прийняли участь у «Дні відкритих дверей» 2023, що щорічно проводиться в Центральноукраїнському національному університеті.
На захід завітали випускники шкіл міста та області, їх вчителі та батьки.


18.04.2023

Чергове засідання наукового гуртка «Аграрник» здобувачами вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти спеціальності «Агрономія» було на тему: «Хлібопекарські якості зерна пшениці».
Як відомо, хлібопекарські властивості зерна пшениці визначаються кількістю та якістю клейковини, яка знаходиться у зерні. Тому, фактори, які впливають на вміст та якість клейковини у зерні, об’єднують у три групи: генетичні причини, умови вирощування та достигання і дія фізичних та хімічних реагентів. Студенти кафедри загального землеробства ЦНТУ під керівництвом асистента Галини Корнічевої самостійно замісили тісто і випікали хліб.
До наукового гуртку запрошуємо всіх бажаючих!


14.04.2023

Цього тижня наставники груп здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ проводять збори щодо проведення практик. Так, старший викладач Микола Ковальов розповів групі про особливості науково-дослідної практики. Студенти групи АГ-22-М-2 отримали настанови та поради щодо практики, пройшли інструктаж із техніки безпеки під час проходження практики.


14.04.2023

Цього тижня наставники груп здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня кафедри загального землеробства ЦНТУ проводять збори щодо проведення практик. Так, доцент Тамара Шепілова розповіла групі про особливості навчально-технологічної практики. Студенти групи АГ-21-2 отримали настанови та поради щодо практики, пройшли інструктаж із техніки безпеки під час проходження практики.


13.04.2023

Сьогодні біля приміщення кафедри загального землеробства ЦНТУ здобувачами вищої освіти першого (бакалаврського) рівня першого та другого курсів продовжено традицію з висадки туй – «Алею поколінь».
Студенти на чолі із старшим викладачем Євгенією Щербиною розмітили місця під саджанці, зробили поживну суміш для коріння та разом із своїми кураторами висадили їх до алеї.
Перші дерева було висаджено на честь 25-річного ювілею кафедри та 20-річчя першого випуску фахівців спеціальності «Агрономія».


12.04.2023

Цього тижня на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбулось чергове засідання клубу «SMART-ЗЕМЛЕРОБ». На зустріч із здобувачами першого (бакалаврського) рівня освіти спеціальності «Агрономія» завітала заступник начальника відділу з питань праці Західного регіону управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Євгенія Краєвська.
Пані Євгенія детально розповіла студентам про трудові відносини між роботодавцями та працівниками, додержання вимог існуючого законодавства про працю в умовах воєнного стану в Україні.
Зокрема, було висвітлено питання про основні законодавчі норми, якими регламентується трудове законодавство. Також було обговорено питання щодо праці молоді, неповнолітніх, порядок укладання трудових відносин, соціальні гарантії та пільги для молоді при реалізації трудових прав, розірвання трудових відносин, оплати праці.


11.04.2023

#агрономія,  #цнту







Сьогодні здобувачі вищої освіти кафедри загального землеробства ЦНТУ з метою оновлення помологічної колекції плодового саду кафедри, висадили два представники азіатської груші: Секуї та Коко суї.
Назва Азіатська Груша – це загальний епітет, що використовується для позначення тисяч різновидів груш, що ростуть у Східній Азії, кожна з яких трохи відрізняється за формою та кольором. Усі різновиди азіатської Груші мають загальне походження із західного Китаю. Невеликі дерева досягають висоти всього від 3 до 6 м, що полегшує догляд за ними.


05.04.2023

#агрономія,  #цнту





6 квітня 2023 року Знам’янська громада прощатиметься з Героєм, молодшим сержантом Олександром Озеряним.
Він загинув 1 квітня 2023 року під час мінометного та артилерійського обстрілу позицій в районі села Федорівка Бахмутського району Донецької області.
Олександр - випускник кафедри загального землеробства. Вічна пам'ять Героєві!





05.04.2023

Сьогодні на кафедрі загального землеробства ЦНТУ для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності «Агрономія» відбулась онлайн-лекція професора Університету прикладних наук м. Аль Балка (Йорданія) – Ахмеда Аль Фрейхата на тему «Інноваційні технології вирощування овочів: досвід Йорданії».
До лекції долучились викладачі кафедри та учасники клубу SMART-Агроном.
Ахмед Хусейн Мустафа Аль Фрейхат в 1997 році закінчив Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування (КІСМ) за спеціальністю «Агрономія». Зараз Ахмед Аль Фрейхат викладає в Університеті прикладних наук. Як зазначив пан професор, лише 5% земельних угідь Йорданії придатні для землеробства. Тому тема зрошення при вирощуванні сільськогосподарських культур досить гостра і важлива. Краї забезпечує себе повністю продукцією овочівництва, надлишок направляється на експорт. В умовах недостатнього зволоження при вирощуванні використовуються новітні технології зрошення: мікродощування, дрібнодисперсне зрошення, крапельне, тощо. Використовують новітні добрива, які подаються до кореневої системи росли разом із водою.
Цікавий досвід Йорданії викликав жваву дискусію у викладачів та студентів. Було задано багато питань доповідачеві. Маємо надію на плідне співробітництво і надалі!


03.04.2023

#агрономія,  #цнту

Увага!
Сьогодні, 3 квітня, Український центр оцінювання якості освіти розпочав реєстрацію для участі в національному мультипредметному тесті 2023 року та забезпечить її в безпаперовій формі. Реєстрація триватиме до 3 травня.
Відео-інструкцію з запису на НМТ-2023 та раціонального вибору третього предмету року від Міністерства освіти і науки України можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=yRhRmH7N_EU


29.03.2023

#агрономія,  #цнту



Здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня агротехнічного факультету ЦНТУ 28-29 березня 2023 року прийняли участь у семінарі-тренінгу «Тактична медицина для цивільних», організований ГО Українські Студенти за Свободу.
Студенти вивчали такі ж самі методики надання першої допомоги, які вивчають й військові медики. Практичні навички з тактичної медицини наразі є потрібними та необхідними.



28.03.2023

Минулого тижня на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбулось обговорення освітньо-професійної програми «Агрономія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 201 Агрономія. На кафедру завітали представники компанії «Агроток ЛТД»: начальник відділу маркетингу Тетяна Кашатіна та менеджер з персоналу Олена Шарій. Пані разом із гарантом ОПП доцентом Ольгою Андрієнко обговорити програму підготовки здобувачів ОПП 201 Агрономія першого (бакалаврського) рівня. Підготовка ОПП програми вищої освіти є результатом роботи науково-педагогічного колективу кафедри загального землеробства ЦНТУ. Програма не тільки відповідає Стандарту вищої освіти України про підготовку фахівців першого рівня вищої освіти із спеціальності 201 Агрономія, а і враховує потреби аграрного виробництва Центральної України з урахуванням кліматичних змін.
Таким чином, співпраця із представниками аграрного бізнесу регіону сприятиме формуванню якісного кадрового потенціалу Кіровоградської області та розвиткові галузі сільського господарства в ній.


27.03.2023

Сьогодні на кафедру загального землеробства ЦНТУ до здобувачів другого (магістерського) освітнього рівня спеціальності Агрономія завітали представники ТОВ «ПРОГРЕС-2010» Директор Віктор Очкала розповів студентам про напрями роботи компанії, перспективи розвитку її та відповів на запитання майбутніх спеціалістів.
Група компаній «Хімрезерв» виготовляє лако-фарбові матеріали, автохімію, антисептики, тощо. Компанія має за мету розширити асортимент продукції за рахунок добрив та хімікатів.


24.03.2023

Сьогодні на кафедрі загального землеробства ЦНТУ здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 201 Агрономія на практичному занятті із дисципліни «Плодівництво» відпрацьовували на практиці щеплення дорослих яблуні та груші.
Студенти третього курсу під керівництвом старшого викладача Микола Ковальов проводили методом копуліровки імплантацією щеплення дерев. В якості підщепи яблуні використовували підщепу 54.118, для груші ВА29.
Як відомо, щеплення дорослих яблуні та груші допомагає зберегти сортові якості дерева. Не завжди є можливість замінити старі екземпляри на нові, а ця процедура швидко і з мінімальними витратами оновлює сад.


18.03.2023

Наприкінці минулого тижня для здобувачів першого бакалаврського рівня ОПП «Агрономія» кафедри загального землеробства ЦНТУ було проведено збори щодо початку організаційно-технологічної практики.
Наставник Валентина Малаховська та студенти 4 курсу в процесі настановчих зборів обговорили питання про порядок проходження практики, техніку безпеки на робочому місці, особливості підготовки обов’язкової документації під час проходження практики, а саме: щоденника практики та звіту про проходження практики.
Побажаємо майбутнім фахівцям із агрономії творчої наснаги, натхнення та набуття такого важливого практичного досвіду під час проходження організаційно-технологічної практики!


16.03.2023

Сьогодні на кафедрі загального землеробства ЦНТУ здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня спеціальності 201 Агрономія на практичному занятті із дисципліни «Квітникарство» відпрацьовували на практиці живцювання самшиту. Тема заняття: «Вегетативне розмноження декоративних рослин».
Дочекавшись в сховищі відбою повітряної тривоги, студенти другого курсу працювали на лабораторній загінці кафедри: під керівництвом старшого викладача Євгенії Щербини заготовили ґрунт для ґрунтосуміші, посадили живці у субстрат для подальшого укорінення.
Саме практичні навички допомагають майбутнім агрономам опанувати спеціальність.


14.03.2023

Вчора на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбулася зустріч з Анною Продановою – технологом ТОВ «ЕМ Україна». Компанія «ЕМ Україна» є офіційним представником EMRO Японії в Україні.
Здобувачі вищої освіти ознайомились з вітчизняним виробником мікробіологічних препаратів. Пані Анна розповіла, що систематичне застосування ЕМ-препаратів дає можливість повністю відмовитись від мінеральних добрив та перейти на органічне землеробство, тим самим покращити смакові властивості продукції.
Як відомо, до складу ЕМ препаратів входять ефективні мікроорганізми з унікальною здатністю взаємодіяти з корисними мікроорганізмами, що живуть в природніх умовах шляхом зміцнення їх позитивних якостей та підсилення їх дії.
Також лектор пояснила, що ЕМ-препарати розкладають на мікроелементи органічні рештки, залишки важких металів та пестицидів, хімічних сполук і сприяє відновленню мікробіологічного баланса мікрофлори ґрунту, розвитку корисних бактерій та пригнічує розвиток патогенних мікроорганізмів. ЕМ розвивається як спільнота, і як наслідок ґрунт стає структурованішим, а мікросвіт - багатшим.
Захід відбувся в рамках наукової співпраці кафедри загального землеробства з ТОВ «ЕМ Україна».


11.03.2023

Наприкінці лютого 2023 на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбулось чергове засідання гуртка «SMART ЗЕМЛЕРОБ».
Цього разу темою засідання гуртка була: «Сучасні методи поливу сільськогосподарських культур». Лектор – Галина Кулик.
Як відомо, останнім часом клімат в Україні став агресивнішим, тому сільськогосподарським виробникам доводиться виборювати врожай. В сучасних умовах, для сільськогосподарського виробництва зрошення польових та овочевих культур набуває все більшого значення. Використовуючи різні види і способи зрошення, а саме: крапельне, внутрішньоґрунтове або аерозольне, які стають дедалі популярними.
На зустрічі було розглянуто найпоширеніші методи, що застосовуються сільськогосподарськими виробниками та розглянули переваги та недоліки кожного з них.
Запрошуємо всіх охочих і надалі брати участь у роботі гуртка.



09.03.2023
#агрономія,  #цнту

Минулого тижня до кафедри загального землеробства ЦНТУ завітала випускниця кафедри, а зараз начальник відділу маркетингу компанії «Агроток ЛТД» Тетяна Кашатіна.
Здобувачі першого освітнього бакалаврського рівня спеціальності Агрономія прослухали лекцію за темою «Моніторинг фітосанітарного стану посівів озимих культур у весняно-літній період».
Плідна зустріч з активним стейкхолдером, пройшла надзвичайно цікаво та пізнавально. В цьому занятті активну участь взяли окремі студенти 3 курсу та 4 курсів.
Пані Тетяна зауважила, що моніторинг посівів озимих зернових передбачає систематичне спостереження за їх ростом та розвитком з метою своєчасного виявлення проблем та їх наступного вирішення. А у весняно-літній період проводиться періодичний та ретельний огляд посівів на предмет ураження шкідливими організмами та дефіциту макро- і мікроелементів. Це надає можливість оперативно провести захист посівів, що сприяє максимальному розкриттю потенціалу культури.


08.03.2023

Минулого тижня відбулась зустріч гаранта освітньої програми другого магістерського рівня освіти спеціальності 201 «Агрономія» професора Миколи МОСТІПАНА та директора компанією ТОВ «АГРОРЕСУРС» Станіслава МАРТИНОВА. Стейкхолдер освітньої програми висловив побажання щодо новітніх технології та використання їх в освітньому процесі.
Також було підписано угоду про творче співробітництво між Центральноукраїнським національним технічним університетом та компанією ТОВ "АГРОРЕСУРС".
ТОВ «Агроресурс» є одним із основних операторів на ринку України, що забезпечує комплексне матеріально-технічне забезпечення аграріїв.
Випускники кафедри загального землеробства мають змогу проходити практику в компанії, лишаючись працювати в компанії, збагачують зв’язок освітнього закладу із виробництвом.



08.03.2023

#агрономія,  #цнту

 

Шановні колеги!
8 Березня – це день, який нагадує кожному з нас, наскільки важливі жінки від першої й до останньої миті нашого життя, з їх помірністю, материнською любов'ю і мудрістю. Завжди залишайтеся такими ж наполегливими та сміливими, ніжними та щирими. Ви приклад для наслідування всім сильним чоловікам, чия рішучість тане під променистим світлом ваших очей!



27.02.2023

#агрономія,  #цнту

27.02.2023 року викладачі кафедри загального землеробства ЦНТУ прийняли участь у вебінарі на тему «Живлення озимих культур в залежності від термінів відновлення вегетації та стану посівів», що поводився компанією Агроток ЛТД.
Спікерами вебінару були:
Микола Мостіпан - кандидат біологічних наук, завідувач кафедри загального землеробства та Олександр Бик - експерт з агрономії компанії Агроток.
Вебінар є продовженням багаторічної співпраці кафедри загального землеробства ЦНТУ та компанії Агроток ЛТД. Компанія активно приймає участь в розробці освітніх програм для здобувачів вищої освіти спеціальності 201 Агрономія ЦНТУ. Співробітництво та допомога в рамках договору про творчу співпрацю і поза ним, госпдоговір та дружні стосунки – є продовженням плідної багаторічної праці. Сумісні заходи кафедри загального землеробства та компанії Агроток ЛТД проводяться декілька разів на рік. У найближчий час відбудеться лекція начальника відділу маркетингу компанії Тетяни Кашатіної щодо моніторингу фіто-санітарного стану посівів озимих культур у весняно-літній період.


16.02.2023

Сьогодні навчальна дисципліна «Квітникарство» для здобувачів першого бакалаврського рівня спеціальності «Агрономія» – студентів другого курсу, проходила в незвичних умовах. Студенти разом із старшим викладачем кафедри загального землеробства ЦНТУ Євгенією Щербиною відвідали Кропивницький дендропарк.
У дендропарку було проведено практичне заняття на тему: «Організаційно-господарське влаштування розсадника декоративних рослин». Квітникарка дендропарку Наталя Балабайкіна розповіла студентам про технологію вирощування вигоночних квітів, а саме: тюльпанів, нарцисів та гіацинтів.
Студенти мали можливість побачити підготовку до нового сезону в дендропарку. Екскурсія-практичне заняття пройшло на одному диханні.


23.01.2023

Сьогодні 23.01.2023 року на кафедрі загального землеробства ЦНТУ відбулось вручення дипломів другого магістерського рівня освіти спеціальності 201 «Агрономія». Студенти групи АГ-21-М отримали дипломи.
Вітаємо Вас наші випускники! Нехай здобуті знання допоможуть вам в житті стати гарними фахівцями! Бажаємо вам міцного здоров’я, гарних друзів, справжнього кохання та удачі! Найскорішої Перемоги всім нам! Завжди раді бачити вас!

 #агрономія,  #цнту #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту  #агрономія,  #цнту

15.01.2023

 #агрономія,  #цнту


Напередодні нового року, відбулось підсумкове засідання за 2022 рік наукового гуртка «SMART ЗЕМЛЕРОБ», який діє на кафедрі загального землеробства ЦНТУ Темою спілкування здобувачів вищої освіти спеціальності 201 «Агрономія» та асистента Галини Корнічевої обрано наступну: «Методи дослідження мінерального живлення рослин». Було розглянуто основні методи досліджень, а саме: лабораторний метод (з використанням різних субстратів для вирощування рослин), вегетаційний польовий та виробничий. Цікава тематика проведених досліджень – передує отриманню ґрунтовних відповідей на свої запитання студентів. Гуртківці підтвердили прагнення студентської молоді, як і усього українського народу, жити та творити у вільній, незалежній, цілісній та могутній Україні. Запрошуємо всіх охочих і надалі брати участь у роботі нашого гуртка.


01.01.2023

#агрономія,  #цнту







Шановні колеги!
Віримо, що це рік Перемоги та Миру для всіх нас та України! Бажаємо Вам здоров'я та нових особистих звершень! Хай збудуться всі Ваші мрії та запанує мир та благополуччя у Ваших родинах! З Новим роком!





© 2024 KNTU